فهرست مطالب

مجله راهبرد سیاسی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آسیب شناسی تحریم ها در ایجاد صلح، امنیت بین المللی و حفاظت از حقوق شهروندی (مطالعه موردی ایران و کره شمالی)
    مهدی مرادزاده، محمدعلی کفائی فر*، محمدرضا حکاک زاده صفحه 1

    از منظر روش شناختی، آسیب شناسی تحریم ها در دولت ها چالش های دلهره آوری را به همراه دارد چرا که جدا کردن پیامدهای تحریم ها از عوامل مختلف دیگری که بر شرایط حقوق بشر غیرنظامیان تاثیر می گذارند، نه تنها دشوار است، بلکه جمع آوری داده ها در مورد تاثیر واقعی تحریم ها نیز دشوار است. این پژوهش در نظر دارد با بهره جویی از رهیافت تحلیل علمی و استفاده از داده های خام معتبر به این پرسش اساسی پاسخ دهد که: تحریم های اقتصادی غرب علیه ایران و کره شمالی دارای چه ویژگی هایی بوده و به چه دلیل اعمال گردیده است؟ و مهمترین پیامدهای تحریم ها بر ساختار اقتصادی و اجتماعی به چه صورت بوده است ؟برای این منظور به مباحث تاریخچه تحریم ها، انواع تحریم و مبانی حقوقی آن از دیدگاه بین الملل، اثرات موجی تحریم هاو بررسی قطعنامه های اعمال شده در کشورهای مورد مطالعه پرداخته شد و در پایان نیز براهکارهایی در جهت شناسایی آسیب های تحریم بر دولت ها و حقوق شهروندی ارایه شد. در نتیجه یافته ها حاکی از آن است که نادیده گرفتن پیامدهای تحریم ها بر نسل های آینده به طور قابل توجهی هزینه های اقتصادی کل آن ها را افزایش میدهد و بر اقشار جامعه آسیب میزند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی تحریم ها، امنیت بین المللی، حقوق شهروندی، تحریم های اقتصادی، ایران
  • سیاست های اتخاذ شده از سوی سازمان بهداشت جهانی در طول فرآیند همه گیری بیماری کووید- 19
    امیررضا محمودی*، سیده مهشید میری بالاجورشری صفحه 3

    سازمان بهداشت جهانی در سال 1948 تاسیس شد، اما پیشینه ای آن به اواسط قرن نوزدهم بر می گردد. اساس این پیشینه نیاز به مبارزه با اپیدمی هایی بود که فراتر از مرزهای کشورها است. با این حال، فرصت های مالی و فنی مورد نیاز برای نیل به اهداف آن ها و همکاری کشورهای عضو همیشه در سطح مطلوب نبوده و نیست. تجربه نشان داده است که نیمی از منابع مالی شامل کمک های داوطلبانه برای برنامه های خاص است اما سازمان از تدوین یک قاعده قانونی الزام آور نسبت بدان ها امتناع می کند با این حال، مشاهده می شود که کشورهای عضو به دلیل قرار گرفتن در شرایط اپیدمی کووید 19 طبق راهکارها و ارشادهای سازمان بهداشت جهانی اقدام می نمایند. لازم به ذکر است علیرغم تمامی مشکلات و برخی اشتباهات، سازمان با تجربه ای که از اپیدمی های قبلی به دست آورده است، این روند را به درستی مدیریت کرده است. با این حال، زمان نشان خواهد داد که آیا سازمان بهداشت جهانی و کشورهای عضو می توانند اصلاحاتی را در خصوص ساختار و چگونگی تطبیق مقررات خود با نظم نوین جهانی در حوزه بهداشت صورت دهند یا نه.

    کلیدواژگان: سیاست، سازمان بهداشت جهانی، کووید-19، مقررات بین المللی بهداشت، بیماری همه گیر
  • یونس کجوری گشنیانی، علی باقری دولت آبادی*، ابوذر فتاحی زاده، جاسب نیکفر صفحات 7-34

    در پیروزی انقلاب اسلامی اقشار و گروه های مختلف ایفای نقش کردند. سوال اصلی پژوهش این است که واکنش روحانیت به مهمترین تحولات سیاسی دهه 1340 چه بود و چه مناسباتی بین امام خمینی (ره) به عنوان رهبر انقلاب با روحانیت در این دهه برقراربود؟ فرضیه مقاله این است که نیمه اول دهه 1340 کنشگری فعالانه روحانیت در عرصه سیاسی کشور را شاهد هستیم و در نیمه دوم از شدت واکنش آنها نسبت به رویدادهای سیاسی کاسته می شود. برای پاسخ به سوال اصلی پژوهش از روش ترکیبی کمی-کیفی استفاده شده است. در روش کمی تمامی مکاتبات امام خمینی (ره) بین سال های 1340 تا 1350 به صورت آماری برحسب مخاطب، تاریخ و محتوا تنظیم گردید و در گام بعدی این مکاتبات با روش تحلیل محتوای کیفی از نوع هدفمند مورد واکاوی قرارگرفت. یافته های پژوهش ضمن تایید فرضیه اصلی نشان دادند در نیمه دوم دهه 1340 امام خمینی (ره) نسبت به انفعال روحانیت نگران گردیده و سرگرم شدن آنها به امور آموزشی و یا مسایل کم اهمیت را یک آسیب برای نهضت تلقی می نمایند. اظهارنظرهای امام خمینی (ره) تایید می کنند که روحانیت به صورت یکدست و منسجم با انقلاب همراهی نکرده و اقدامات برخی از آنها در این دهه برای نهضت آسیب زا بوده است.

    کلیدواژگان: روحانیت، انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره)، حوزه علمیه، مبارزات سیاسی
  • محمد پورقربان* صفحات 35-52
    امنیت ملی از دیر باز در ساختار سیاسی تمامی کشورها مورد توجه و اهمیت بوده است. به خصوص در مورد جمهوری اسلامی ایران این موضوع با توجه به حساسیت هایی که در ابعاد ژیوپلیتیک و ژیواستراتژیک منطقه ای و بین المللی، که از آن برخوردار است، ملموس تر می باشد. در این میان عادی-سازی یا عادی انگاری روابط عربستان با یکی از معارضین درجه یک جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا، می تواند نگرانی هایی را در حوزه های امنیتی در پی داشته باشد. عربستان سعودی که در گذشته به صورت پنهان روابط خود را با رژیم صهیونیستی برقرار نموده بود حال در پی برقراری روابط به صورت علنی و ترغیب دیگر کشورهای عربی به برقراری روابط با این رژیم می باشد. این موضوع می-تواند بر امنیت منطقه غرب آسیا تاثیرگذار باشد. این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و استفاده از روش توصیفی تحلیلی در پی آن است تا با بررسی عادی سازی روابط عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی تاثیرات آن را بر امنیت ملی ایران مورد سنجش قرار دهد.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، رژیم صهیونیستی، عادی سازی، عربستان، جمهوری اسلامی ایران
  • رحمت عباس تبارمقری، عباداله اختری* صفحات 53-85

    اسلام سیاسی مدلی مفهومی است که با جامعه نگری به دین اسلام و در پیوند عمیق بین دین و سیاست شکل می گیرد و به مسیله دین نگاه تک بعدی ندارد بلکه در آن امور دنیوی هم ملاک قرار می گیرد. مدل اسلام سیاسی برای حکومت هایی به کار برده می شود که به دنبال ایجاد حکومتی بر مبنای اصول اسلامی هستند. ضرورت و هدف از این نوشتار، معرفی مدل مفهومی و همچنین شناخت مختصات اسلام سیاسی با توجه به اندیشه های سیاسی آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) است. پژوهش موجود داده های لازم را از طریق مطالعه کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل بیانات و نوشتار آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) استخراج می کند. در این پژوهش از روش نظری با ماهیت داده های کیفی به مطالعه متون پرداخته و با برگزیدن گزاره های مختلف به جمع بندی مطالب می پردازد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که اسلام سیاسی به دنبال هویت بخشی به مفاهیمی چون آزادی، برابری، مردم سالاری دینی، عدالت، وحدت، امنیت، رفاه و معنویت است و معتقد به تشکیل دولت مدرن بر اساس اسلام است که به ارایه الگوی توسعه پایدار و همه جانبه می پردازد.

    کلیدواژگان: مدل مفهومی، مختصات، اندیشه سیاسی، آیت الله خامنه ای(مدظله العالی)، اسلام سیاسی
  • مهدی شیرمحمدی* صفحات 87-111
    از 24 فوریه (5 اسفند 1400) که جنگ اوکراین آغاز شد، تقابل روسیه و آمریکا در اوکراین ، منجر به افزایش اهمیت استراتژیک ایران شده است. نزدیکی مواضع تهران مسکو و منافع مشترک آنها منجر به همکاری بیشتر دو کشور با یکدیگر شده است . جنگ اوکراین پیامدهای بسیاری دارد و عادی شدن شرایط در این منطقه ممکن است، سال ها طول بکشد. سوال اصلی مقاله این است که فواید اصلی منافع ملی سیاسی و عرصه های آن، دفاعی نظامی، اقتصادی، منطقه ای و.. ایران در جنگ روسیه و اوکراین کدام اند؟ روش این مقاله از لحاظ ماهیت داده ها،کیفی و از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی-تحلیلی است. این پژوهش از نظرجمع آوری داده ها میدانی مبتنی بر مصاحبه با 151خبرگان و استفاده گسترده از مطالعات کتابخانه ای میباشد. با روش طبقه ای -تصادفی ساده و با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفته است. یافته ها و نتیجه گیری بیانگر آن است که از فرصت های به وجود آمده ناشی از رویارویی موازنه قوا روسیه و آمریکا در بحران جنگ اوکراین، ایران می توانددر راستای توسعه صادرات و واردات کشور و خودبه عنوان بازیگر فعال در عرصه منطقه بهره مند شود.
    کلیدواژگان: اوکراین، روسیه، جنگ اوکراین، ناتو، امریکا، ایران
  • محمد لعل علیزاده*، افشین جعفری صفحات 113-130

    رابطه دولت های اروپایی و نهاد اتحادیه اروپا به عنوان نهادی فراملی از حیث تصمیم گیری و حق اعمال حاکمیت یا صلاحیت تصمیم گیری محل بحث بوده است. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا رویکرد متعارض اتحادیه اروپا نسبت به حاکمیت دولت ها و نقض دکترین صلاحیت مورد بررسی قرار گیرد. پرسش این است که موارد تعارض زا میان دولت های عضو و اتحادیه اروپا چیست؟ با روش کیفی و رویکرد توصیفی - تحلیلی این فرضیه بررسی گردید: حق تعیین سرنوشت از سوی مردم کشورهای عضو اتحادیه و حق تصمیم گیری قضایی، تقنینی و اجرایی بر مبنای هنجارها و ارزش های هر ملت سلب شده و حاکمیت ملی به حاشیه می رود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نهاد اتحادیه اروپا بدون توجه به جزییات، بافت محلی هر سرزمین، منافع و ارزش های هر جامعه تنها از منظری کلی به تصمیم سازی و اجرای آنان در میان کشورهای عضو می پردازد. مصادیق آن در عرصه کیفری نیز شناسایی متقابل و در عرصه سیاسی نیز پیروی از قوانین همسان ساز بدون توجه به اصول حق تعیین سرنوشت، خودمختاری و یا تشکیل دولت-ملت (ی) از میان کشورهای عضو است.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، تعارض، حاکمیت، حق تعیین سرنوشت، دکترین صلاحیت
|
  • Pathology of sanctions in creating peace, international security, and protection of citizen's rights (case study of Iran and North Korea)
    Mehdi Moradzadeh, Mohammadali Kafaeifar *, Mohammadreza Hakakzadeh Page 1

    From a methodological perspective, the pathology of sanctions on states poses daunting challenges because it is not only difficult to separate the consequences of sanctions from various other factors that affect the human rights conditions of civilians, but also to collect data on the actual impact of sanctions. This research intends to answer this basic question by taking advantage of the scientific analysis approach and using valid raw data: What are the characteristics of the Western economic sanctions against Iran and North Korea and why were they applied? And what have been the most important consequences of sanctions on the economic and social structure? For this purpose, he discussed the history of sanctions, the types of sanctions and their legal bases from an international perspective, the ripple effects of sanctions and the review of the resolutions applied in the countries under study. and at the end, solutions were presented to identify the damages of sanctions on governments and citizens' rights. As a result, the findings indicate that ignoring the consequences of sanctions on future generations significantly increases their total economic costs and harms the society.

    Keywords: sanctions pathology, International Security, citizenship rights, Economic sanctions, Iran
  • The policies adopted by the World Health Organization during the process of the Covid-19 epidemic
    Amirreza Mahmoudi *, Seyedeh Mahshid Miri Balajorshari Page 3

    The World Health Organization was founded in 1948, but its history goes back to the middle of the 19th century. The basis of this background was the need to fight against epidemics that are beyond the borders of countries. However, the financial and technical opportunities needed to achieve their goals and the cooperation of the member countries were not always at the optimal level and are not. Experience has shown that half of the financial resources include voluntary contributions for specific programs, but the organization refuses to formulate a binding legal rule regarding them, however, it is observed that the member countries due to In the conditions of the epidemic of Covid-19, they act according to the guidelines and guidelines of the World Health Organization. It should be noted that despite all the problems and some mistakes, the organization managed this process correctly with the experience it gained from previous epidemics. However, time will tell whether the World Health Organization and member states can make reforms regarding the structure and how to adapt their regulations to the new global order in the field of health.

    Keywords: Policy, World Health Organization, COVID-19, International Health Regulations, Pandemic
  • Younes Kojuri Geshniani, Ali Bagheri Dolatabadi *, Abouzar Fattahizadeh, Jaseb Nikfar Pages 7-34

    Different classes and groups played a role in the victory of the Islamic Revolution. The question is that what was the reaction of the clergy to the most important political developments of the 1960s and what relationship existed between Imam Khomeini and the clergy during this decade? The hypothesis of the article is that in the first half of the 1960s, the clergy had the most actions in the country's political arena, and in the second half, its reaction to political events decreased. To answer the main question, a quantitative-qualitative method has been used. In the quantitative method, all the correspondences of Imam Khomeini between the years 1961 and 1970 were statistically arranged according to the audience, date, and content, and in the next step, these correspondences were analyzed using the qualitative content analysis method. The research findings showed that in the second half of the 1960s, Imam Khomeini became concerned about the inactivity of the clergy and their attention to educational issues or less important issues. The statements of Imam Khomeini confirm that the clergy did not support the revolution uniformly and the actions of some of them were harmful to the movement in this decade.

    Keywords: clergy, Islamic Revolution, Imam Khomeini, Seminary, Political Activates
  • Mohammad Pourghorban * Pages 35-52
    National security has long been important in the political structure of all countries. Especially in the case of the Islamic Republic of Iran, this issue is more tangible considering the sensitivities that it has in the regional and international geopolitical and geostrategic dimensions. In the meantime, the normalization of Saudi Arabia's relations with one of the first-class opponents of the Islamic Republic of Iran in the West Asian region can lead to security concerns. Saudi Arabia, which had secretly established relations with the Zionist regime in the past, is now seeking to establish relations openly and encourage other Arab countries to establish relations with this regime. This issue can affect the security of the West Asian region. This research, using library sources and using the analytical descriptive method, seeks to evaluate the effects of the normalization of relations between Saudi Arabia and the Zionist regime on Iran's national security. and u
    Keywords: Middle East, Zionist regime, Normalization, Saudi Arabia, Islamic Republic of Iran
  • Rahmat Abbastabar, Ebadolah Akhtari * Pages 53-85

    Review:olitical Islam is a conceptual model that is formed with the social view of Islam and in the deep connection between religion and politics, and it does not have a one-dimensional view of the issue of religion, but it is also used as a criterion for worldly affairs. The model of political Islam is used for governments that seek to establish a government based on Islamic principles. The necessity and purpose of this article is to introduce the conceptual model and to know the coordinates of political Islam according to the political thoughts of Ayatollah Khamenei. The existing research extracts the necessary data through library study and analysis of Ayatollah Khamenei's statements and writings. In this research, he studied the texts from a theoretical method with the nature of qualitative data and summarized the contents by selecting different propositions. The findings of the research indicate that political Islam seeks to give identity to concepts such as freedom, equality, religious democracy, justice, unity, security, prosperity and spirituality, and believes in the formation of a modern state based on Islam, which provides a model for development. Pays stable and comprehensive.

    Keywords: Conceptual model, coordinates, Political Thought, Ayatollah Khamenei, Political Islam
  • Mahdi Shirmohammadi * Pages 87-111
    Since February 24 (March 5, 1400), when the war in Ukraine began, the conflict between Russia and the United States in Ukraine has led to an increase in Iran's strategic importance. The proximity of Tehran-Moscow positions and their common interests have led to greater cooperation between the two countries. The war in Ukraine has many consequences and the normalization of the situation in this region may take years. The main question of the article is, what are the main benefits of Iran's national political interests and its fields, military, economic, regional defense, etc. in the war between Russia and Ukraine? The method of this article is qualitative in terms of the nature of data and practical in terms of purpose, and descriptive-analytical in terms of data collection method. In terms of field data collection, this research is based on interviews with 151 experts and extensive use of library studies. It has been measured by simple stratified-random method and using Cronbach's alpha formula. The findings and conclusions show that Iran can benefit from the opportunities created by the confrontation of the balance of power between Russia and the United States in the Ukraine war crisis
    Keywords: Ukraine, Russia, Ukraine war, NATO, America, Iran
  • Mohammad Laelalizadeh *, Afshin Jafari Pages 113-130

    The relationship between the European governments and the European Union as a transnational institution has been the subject of debate in terms of decision-making and the right to exercise sovereignty or decision-making authority. In the present study, an attempt has been made to investigate the conflicting approach of the European Union towards the sovereignty of states and the violation of the doctrine of jurisdiction. The question is, what are the conflicting cases between the member states and the European Union? With the qualitative method and descriptive-analytical approach, this hypothesis was examined: the right to self-determination by the people of the member states of the Union and the right to make judicial, legislative and executive decisions based on the norms and values of each nation is denied and national sovereignty is marginalized. The findings of the research indicate that the EU institution, regardless of the details, the local context of each land, the interests and values of each society, only deals with decision-making and implementation among the member states from a general perspective. Its examples in the criminal field are mutual recognition and in the political field,

    Keywords: European Union, conflict, Sovereignty, Right to Self-determination, jurisdiction doctrine